19 Eylül 2024, Perşembe

Dünyaca ünlü şefler Gastromasa Konferansı’nda buluşuyor

Dünyaca ünlü şefler Gastromasa Konferansı’nda buluşuyor
Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı, 2 Aralık 2017 tarihinde tüm gözleri İstanbul’a çevirmeye hazırlanıyor. Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Başkanı Ahmet Gürkaynak, Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Başkanı Melih Şahinöz, Türk Mutfağı Araştırmacısı Vedat Başaran ve Türk Hava Yolları’nın katılımıyla Konferans’ın detaylarının konuşulduğu basın toplantısı Swissotel The Bosphorus’ta gerçekleşti.

Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı, Türk mutfak kültürünü dünyaya tanıtmak, Dünya ve Türk mutfakları arasında köprü kurmak ve Türkiye’deki yeme-içme turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla yerli-yabancı ödüllü birçok şefi 2 Aralık 2017 Haliç Kongre Merkezi’nde bir araya getiriyor. Dünya gastronomisinin önemli şeflerine ev sahipliği yapacak olan konferansta bu yılın teması 'Ürün'…

Bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Uluslararası Gastromasa Konferansı’nın detaylarının paylaşıldığı basın toplantısı 9 Kasım tarihinde Swissotel’de gerçekleşti. Basın toplantısına Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Başkanı Ahmet Gürkaynak, Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Başkanı Melih Şahinöz, Türk Mutfağı Araştırmacısı Vedat Başaran ve Türk Hava Yolları katıldı.

"Gastronomi ekonominin önemli bir parçasıdır"

Toplantıda, Cumhuriyetin 100. yılında dünyanın en büyük ekonomisi olma hedefiyle yola çıkıldığını ve gastronominin ekonominin bir parçası olduğunu söyleyen Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, şunları söyledi: “Dünyayı iyi okumamız lazım. Bütün dünyanın en önemli konusu ve ana başlığı sürdürülebilirlik kavramı ve sürdürülebilir kalkınma olarak karşımıza çıkıyor. İnsani ve kültürel kalkınma noktasında büyük bir rekabet var. Bireyler, toplumlar, ülkeler bu acımasız rekabette kazanmak istiyor. Cumhuriyetin 100. yılında dünyanın en büyük ekonomisi olmak en önemli hedefimiz. Gastronomi ekonominin önemli bir parçasıdır. Artık şehirler yarışıyor. Artık, dünya şehirleri ile yarışıyoruz. İnsani ve kültürel kalkınmanın ana damarı olan ürün çeşitliliği en önemli başlık olarak karşımıza çıkıyor. Cumhurbaşkanımızın katılımıyla geçen hafta gerçekleştirilen Turizm Şehircilik Şurası’nda Gastronomi ilk kez bir başlık oldu. Bu şurada, Gaziantep de, 2016 yılında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi alanında dahil olmasıyla ön plana çıktı. Bu nedenle gastronomi en önemli başlıklarımızdan biri olarak karşımıza çıkıyor. Kendi mutfağımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Fırat ve İpek Yolu havzası çok önemli bir coğrafyadır. Antik kentler ve gastronomi bizim için çok önemli başlıklar. Biz geçmişte coğrafi işaretler konusunda kayıplar yaşadık. Anadolu insanın oluşturduğu muhteşem bir alt yapı var. Elimizde büyük bir hazine ve zenginlik var. Bunu dünyaya tanıtmalıyız. Gastronomi turizmine bağlı bölgesel kalkınma üzerinde büyük bir pasta var. En büyük zenginliğimiz olan yetişmiş insan ve beşeri sermaye ile ilgili çok önemli bir nokta yakaladık. İyi bir yol haritası çıkarabilirsek çok kuvvetli bir zincir çıkacak. Bunun bir şehir modeli değil Anadolu modeli olduğunu görüyoruz. Her şeyi birlikte başaracağız.”

"Yiyecek-içecek sektörü kendi tazeliğini koruyor"

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan toplantıda şunları dile getirdi: “İnsanoğlunu harekete geçiren en önemli duygu meraktır. İnsanoğlunun merakı varsa üretiyor, dolaşıyor. Merak en önemli hareket noktasıdır. Ben dünyanın her yerini dolaşıyorum. Şunu gördüm ki teknoloji hayatı tekdüzeleştirdi. Şükürler olsun ki, yiyecek içecek sektörü kendi tazeliğini koruyor. Gurme ve Anadolu’nun zenginliklerini biz keşfetmeye başladık. Türkiye dünyanın kalbi, büyük bir kervansaraydır. Anadolu hep önemli, farklı kültürleri beslemiş bir coğrafya. Türkiye yeni bir kültür alanında kendini ifade ediyor. İnsanoğlunun hayatta var olabilmesi için yiyip içmesi gerekiyor. Damak tadıyla kültürü anlatmak en güzel yollardan biridir. Bu konu Türkiye için kıymetli. Tüm emeklere teşekkür ediyorum.”

Gastronominin ülkemize yaraşan bir kültür olduğunu söyleyen Türk Mutfağı Araştırmacısı Vedat Başaran, diğer öne çıkan alanlar gibi gastronominin de göz önünde olduğunu ve gençliğin yakından takip ettiğini vurguladı. Başaran şunları söyledi: “Beslenmenin çok değerli olduğunu biliyoruz. Bu sadece biyolojik bir faktör olarak değil, gastronomi sosyolojik bir olaydır. Bunun ekonomisi sonradan gelen bir şeydir. İnsanlar iyi yemek yiyemiyorsa kendilerini iyi hissetmeyeceklerdir.”

"Ana misyon, Türkiye turizmine katkı sağlamak"

Bu etkinliğin amacının Türkiye’deki gastronomi profesyonellerini, yatırımcıları ve şefleri dünya seviyesine çıkarmak olduğunu söyleyen Gökmen Sözen, 2 bin kişinin katılacağı konferansta “ürün” konusunun ele alınacağını belirtti. Sözen şöyle devam etti: “3. Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı’nın bu yıl yönünü biraz daha değiştirmeye karar verdik. Bu konferansın ana misyonu Türkiye turizmine katkı sağlamasıdır. Bundan dolayı her yıl İstanbul’daki konferansın yanına Türkiye’nin önemli şehirlerine gastro tur detayını da ekledik. Bu sene iki gün şeflerimizi Nevşehir’e Göreme Belediyesi’nin de katkılarıyla Kapadokya’ya götürüyoruz. Kapadokya, eşi benzeri olmayan doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve gastronomisiyle önemli bir bölgemiz. Önümüzdeki yıl ise UNESCO tarafından da tescillenmiş olan kıymetli gastronomi şehrimiz Gaziantep’e iki günlük bir seyahat gerçekleştireceğiz. Misyonumuz ve hedefimiz Gastromasa’yı dünyanın en iyi 5 gastronomi konferansı haline getirmek. 2020’den sonra ise Türkiye’nin global gastronomi markası olurken dünyaya açılmayı ve konferansımızı yurtdışına taşımayı hedefliyoruz. İstanbul gibi jeopolitik, coğrafi ve tarihi dokusu eşsiz bir şehirde şeflerimize yapacağımız tarihi ve gastronomik turlar bizim için ve ülkemizin turizmi için de önem taşıyor.”

Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Başkanı Ahmet Gürkaynak ve Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Başkanı Melih Şahinöz’de toplantıda birer konuşma yaptılar.

Dünya gastronomisinin parlayan yıldızları İstanbul'da…

Mutfağın dünyaca ünlü yıldız şefleri; 'The Best Chef' ödülüne layık görülen ve 'Dünyanın En İyi 50 Restoranı' listesinin üçüncüsü Joan Roca, ‘Dünyanın En İyi 50 Restoranı’ listesine adını altın harflerle yazdıran Mauro Colagreco, 'Asya'nın En İyi 50 Restoranı' listesinden Hiroyasu Kawate, İspanya'da ‘Kralların pastacısı’ olarak anılan Paco Torreblanca, Latin Amerika’nın en iyi iki şefi seçilen Mitsuharu Tsumura ve Virgilio Martinez, ‘Dünya Barista Şampiyonası’nda birincilik alan James Chen, Michelin Yıldızı’yla başarılarını taçlandıran Kiko Moya, Luigi Taglienti, David Thompson, dünyanın en iyi pasta şeflerinden Gianluca Fusto, Andrea Dopico, başarılı çikolata şefi Stelios Parliaros, dünya gastronomisinin önemli şefleri Carlos Garcia, Diego Guerrero, Basque Culinary Center'ın Genel Müdürü Jose Mari Aizega ve 2016 yılında ‘Latin Amerika’nın En İyi Kadın Şefi’ seçilen Kamilla Seidler başta olmak üzere birçok ünlü şef 2 Aralık’ta Uluslararası Gastromasa Gastronomi Konferansı’nda, “Ürün”ü konuşmak üzere bir araya geliyor.

Konferansta, dünyanın en iyi şefleri kendi bölgelerinin özel ürünlerini kullanarak sahnede canlı olarak yemek pişirecek. Etkinliğin bir diğer ilgi çekici içeriği ise ChefChat olacak. Tarihi değerleri ve eşsiz mutfak kültürüyle dünyaya nam salan, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilen Gaziantep ve damaklarda iz bırakan lezzetleri, bu yıl Gastromasa’da. Konferansta ulusal ve uluslararası birçok marka stantlarda özel tadım etkinlikleri gerçekleştirerek konferansa renk katacak.

Yorum Yaz

 
 
  captcha