Doğal tarım prensiplerinin katkısız, iyi ve temiz gıda yöntemleriyle birleştirilmesi sonucunda ortaya çıkan Bi’Zeytin, butik bir zeytinyağı deneyimi vaat ediyor. Ayrıca Bi’Zeytin üretimden paketleme aşamasına kadar çevreye karşı hassasiyetle hareket ediyor.
Röportaj: Gülçin Acar - gulcin.acar@rafinemedya.com
Bundan yaklaşık 20 yıl önce Edremit’teki bir bahçeye dikilen zeytin tohumlarıyla hikayesi de başlayan Bi’Zeytin, insan sağlığına ve çevreye olan hassasiyetiyle butik üretim yapan bir marka olarak karşımıza çıkıyor. Bi’Zeytin tüketicisine birkaç farklı ürün sunuyor. Bunlardan ilki Bizim Bahçe Natürel Sızma Zeytinyağı ürünü. Bu ürün firmanın kendi bahçesinde yere düşmeden özenle toplanan zeytinlerden soğuk sıkım tekniği kullanılarak üretiliyor. Komşu Bahçe Natürel Sızma Zeytinyağı ise isminden de anlaşılacağı üzere komşu bahçenin olgun hasat zeytinlerinden üretiliyor. Bu ürün de soğuk sıkım tekniği kullanılarak hazırlanıyor. Markanın diğer bir ürünü ise, zeytin sütü. Bi’Zeytin zeytinyağı üretimindeki hassasiyetin aynısını bu ürün grubunda da gösteriyor. Zeytin sütünün pres uygulanmadan kuru sıkımla adeta damla damla sızması bekleniyor. Duyusal olarak acı ve yakar bir ürün olan zeytin sütünün çiğ tüketimi daha lezzetli bulunuyor. Altı ortağıyla birlikte yoluna devam eden markayı ortaklarından Yaprak Yapsan ve Dr. Ömür Tekeli’den dinledik.
Bi’Zeytin markasının kuruluş hikayesini anlatır mısınız?
Yaprak Yapsan: Bi’Zeytin markası bizim yeni heyecanımız olsa da aslında ilk tohumları yaklaşık 20 yıl önce aile bahçesine zeytin fidanlarının dikilmesiyle atıldı. Fidanlar ağaç oldu. Hatta mahsulleri toplandı, sıkıldı ve bizler her yıl o saf zeytinyağını sevdiklerimizle birlikte afiyetle tükettik. Ardından altı yol arkadaşı el ele vererek tecrübe ve birikimimizi Bi’Zeytin’e aktarmaya karar verdik. Birikimlerimizin, çevresel sorumluluklarımızın ve sağlıklı beslenmeye olan hassasiyetimizin ürünü olan markamızı büyütmek için çok heyecan duyuyoruz.
Dr. Ömür Tekeli: Şirketimizi, kendi birikimimiz ve yıllarca eteğimizde biriktirdiğimiz sağlıklı beslenmeye dair mottolarımızın yanında Türkiye’de ve dünyadaki tarım anlayışına dair idealist bakış açılarımızı birleştirerek kurduk.
Bahçeniz ve üretim merkezinizden bahseder misiniz?
Yaprak Yapsan:İda Dağı (Kaz Dağları), Madra Dağları ve Edremit Körfezi ile çevrelenmiş, zeytin yetiştiriciliği için en uygun klimalardan biri olan Edremit’teki kendi bahçemizde ve komşu bahçelerden kaliteli zeytinleri alarak butik zeytinyağı üretimi yapıyoruz.
Üretim hassasiyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Yaprak Yapsan: Bi’Zeytin’in en önemli farkı, hasat yönteminden şişelenmesine, etiketlenmesinden paketlenmesine kadar her aşamasının titizlikle elde gerçekleştirilmesi. Ağaçlarımızın budamaları “Doğal Tarım Prensipleri” doğrultusunda yapılıyor. Yıl boyu düzenli olarak bilimsel tekniklerle, uzmanlar denetiminde ve gözetiminde bu süreç devam ediyor. Zeytinimizin kalitesi ve müşterilerimizin sağlığı için, zeytinimize zarar verecek canlılarla, zehirsiz, doğal ve geleneksel yöntemlerle mücadele ediyoruz.
Dr. Ömür Tekeli: Son teknoloji kontinü tesislerde, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan, 25-30 derecede soğuk sıkım teknikleri kullanarak zeytinlerimizi zeytinyağına dönüştürüyoruz. Bu şekilde ısı ile bozulan faydalı bileşenlerin bir kayba uğramadan zeytinyağı içerisinde kalmasını sağlıyoruz. Ayrıca bir filtreleme işlemi yapmadan, yağın kendine has aromasını koruyoruz. Şişe ve kapaklarımız ise, zeytinyağı tüketildikten sonra mutfağınızda başka amaçlar için kullanılmasına imkan verecek şekilde geri dönüşümlü malzemelerden üretiliyor. Çünkü, çevremize karşı sorumluyuz.
Kullandığınız soğuk sıkım tekniği hakkında bilgi verir misiniz? Avantajları neler?
Dr. Ömür Tekeli: Bi’Zeytin’i üretirken soğuk sıkım tekniğini kullanıyoruz. Soğuk sıkım, zeytinin içeriğinde yer alan faydalı vitamin ve minerallerin en az kayıpla yağa dönüştürülmesini sağlayan bir yöntem. Bu yöntemle çıkarılan yağ, özellikle erken hasat döneminde toplanan zeytinlerin 20-24 derecenin altında sıkılmasıyla elde ediliyor. İşin püf noktalarından biri ısı, çünkü ısı ne kadar düşük ve sıkım ne kadar çabuk olursa yağ da o kadar kaliteli oluyor.
www.bizeytin.com/