Moda’da el yapımı çikolata üreten Çikolata Dükkanı’nın menüsünde bir tatlı olarak doğan Asuman, önce mahallesine sonra Kadıköy’e ardından ise İstanbul ve Türkiye’ye yayılan bir lezzet hikayesine dönüşüyor. Konuklarına lezzetli tatlılar sunan Asuman ayrıca yerel ürünlerle yaptığı lezzet dokunuşlarıyla da oldukça iddialı.
Röportaj: Gülçin Acar
gulcin.acar@rafinemedya.com
2012 yılında Moda’da el yapımı çikolata üretimi gerçekleştiren Çikolata Dükkanı bir süre sonra konuklardan da gelen talep doğrultusunda içerisinde tatlı ve içecek bulunan az ve öz bir menüyle hizmet vermeye başlıyor. Asuman tatlısı da bu menünün içerisinde bulunuyor. Çok sevilen ve tüm Türkiye’de dükkanın bilinirliğini arttıran Asuman tatlısı yoğun bir talebi de beraberinde getiriyor. O zamana kadar konuklarını 13 metrekarelik bir dükkanda ağırlayan işletme, ardından Asuman adıyla yeni bir dükkan açıyor. Çikolata Dükkanı ile el yapımı çikolata üretimi yapılırken Asuman ile de odağını çikolatanın oluşturduğu tatlılar ve onlarla uyumlu içeceklerin olduğu bir mekan yaratılmış oluyor. Asuman’ın Operasyon Yöneticisi Tarık Aksu, süreci şöyle özetliyor: “Biz kendi küçük dünyamızda çikolataya dair bir hayal kurduk ve bu hayalimizi de süreç içerisindeki karşılaştığımız durumlara reaksiyon göstere göstere bugün geldiği noktaya kadar getirebildik.”
Asuman, Kadıköy Moda ve Akasya AVM içerisinde iki şubeye sahip. Yurtdışında ise Dubai’de bir, Kuveyt’te iki şube bulunuyor. Aksu, “Moda zaten doğduğumuz yer, Akasya AVM ise Moda'nın bazı fiziksel imkansızlıklarından ötürü ağırlayamadığımız müşterilerimizi ağırlama fırsatı bulduğumuz yer. Türkiye' de yakın ya da orta vadede başka bir şube planımız bulunmuyor. Yurtdışındaki lokasyonları da aslında biz seçmedik. Oralardan gelen franchise taleplerine göre, Asuman'ın marka algısına en uygun yerlerde konumlandık” diyor.
Asuman, Mualla, Ferhunde… Tatlı isimleri geçmiş dönem değerlerine atıfta bulunuyor
Asuman, dekorasyonuyla da çok keyifli bir görünüme sahip. El yapımı vurgusu yapılan dekorasyonda ağırlıklı marangoz işçiliği olan ahşaplar, el dövmesi bakır servis kaseleri, demircilere yaptırılan masa ve sandalyeler göze çarpıyor. Ayrıca bu dükkan genel itibariyle nostaljik bir duyguya da sahip. Aksu, Asuman’ın ticari duruşunu “Eskinin esnaflığını, ticaret anlayışını, samimiyetini ve bunlara benzer eskiye ait değerleri yaşamak ve yaşatmak istiyoruz” sözleriyle özetliyor. Bu anlayış doğrultusunda tatlı isimleri artık çok popüler olarak kullanılmayan daha çok eski nesillerin kullandığı isimlerden tercih edilmiş. Ayrıca iş kollarının ayrımını da net bir şekilde ortaya koymak adına çikolatalar dükkanların içinde ayrı bir cam odada dükkanın geriye kalan kısmından izole olarak konumlanıyor. Eğer çikolata alacaksanız direkt bu bölüme geçiş yapabilirsiniz.
Röportajın tamamı Gastronomi Turkey by Rafine'nin 4'üncü sayısında.
Haberin tamamını okumak için; https://rafinedergi.gastronomiturkey.com/4/