Foodea İstanbul’da gıda
kalıpları tasarlayan genç
tasarımcı Gökçe Kırımlı,
doğaya zarar vermeyen
malzemelerle üretim yapıyor.
Kırımlı’nın hedefi, tasarladığı
gıda kalıpları ile yemek
deneyimlerini başka bir boyuta
taşımak ve farklı duyulara hitap
etmek.
Dünyanın birçok yerinde yemek insanların, kültürlerin ve geleneklerin ifade biçimi. Günümüzde de kendimizi ifade etmek için yemeği ve güzel sofraları bir araç olarak kullanıyoruz. Sofranın şefi kendini ilk olarak mekanın atmosferiyle, sonra sunduğu tabağıyla ve en son da yemeğin lezzetiyle ifade ediyor... Dolayısıyla sunulan yemeğin görselliği, atmosferi ve lezzeti birbirine sıkıca bağlayan güçlü bir detay haline geliyor ve sunulan tabakla konuklar arasındaki ilk teması ortaya koyuyor.
İşte Foodea İstanbul da bu ilk teması destekleyen tasarımlar yapmak ve sofralara bambaşka bir bakış açısı katmak üzere yola çıkan bir gıda tasarım atölyesi. Gıda tasarımcısı Gökçe Kırımlı tarafından hayata geçirilen Foodea İstanbul; şeflerle, otellerle, catering şirketleriyle ve buna benzer gıda sektörüne hizmet veren farklı şirketler ile çalışıyor ve özel istekler üzerine konsept sunumlar için butik kalıplar üretiyor.
Doğaya zarar vermeyen malzemeler
Gıda kalıplarını geliştirirken 3D yazıcı teknolojilerinden yararlanan Kırımlı, gıda uyumlu ve doğaya en az zarar veren materyaller ile çalışmaya özen gösteriyor.
Sanat eğitimli gıda tasarımcısı
Foodea’nın yaratıcısı Gökçe Kırımlı, sanat eğitimi almış genç bir tasarımcı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu. 2016 yılında katıldığı Karton Ambalaj ve Kağıt Ürünleri Tasarım yarışmasında “Knit” adlı projesiyle aldığı 1.lik ödülü ona Avrupa’da eğitim alma fırsat sunmuş. Hayattaki diğer tutkusu olan “gıda” üzerine çalışmaya karar verdiğinde de yüksek lisans için Milano’ya gitmiş ve “Gıda Tasarımı” eğitimi almış. Buradaki 3 aylık eğitiminin ardından Barselona’da tasarımcı Martí Guixé’nin yanında staj yapmış. Stajı boyunca L’ex Designer Project Bar için çeşitli içki bardakları ve atıştırmalık servis ürünleri tasarlamış, daha önce Hamburg’da sergilenmiş olan “Digital Food” un bir sonraki serisi üzerinde çalışmış. Bu süreçte 3D printer ile yoğun bir şekilde deneyimi olmuş.
Stajı sonunda Türkiye’ye döndüğünde edindiği bu tecrübe ile İstanbul’da gıda tasarımı üzerine çalışmalarına başlamış. Hali hazırda Foodea İstanbul’da şeflerle koordine halinde çalışarak restoranlara ve kafelere gıda kalıpları tasarlıyor ve üretiyor. Bunun dışında gıda ile ilgili çeşitli konsept çalışmalar da yapıyor.
Kırımlı’nin hedefi önce ülkemizde sonra da dünyada bu işi yapabilmek ve yeni projeler ile gıda deneyimini farklı bir boyuta taşımak.
Online satış başlıyor
Foodea İstanbul’un ürünleri çok yakında online kanallarda da satılmaya başlayacak. Özel tasarım kalıp üretiminde de kullanılan 200 dereceye kadar ısıya dayanıklı gıda uyumlu silikon, doğa dostu PetG, mutfak kullanıma uygun paslanmaz çelik gibi materyallerden üretikleri gıda kalıpları, 3D ve 2D kalıplar ile şablonlar olmak üzere 3 farklı kategoride satışa sunulacak.